Председателят и зам.-председателите на Комисията за финансов надзор (КФН) участваха в церемонията по награждаване на годишните награди в застрахователния и пенсионния сектор

На 1 октомври, на официална церемония, бяха отличени най-добрите застрахователни и пенсионноосигурителни компании в България за 2023 г. Шестнадесетите годишни награди „Пенсионноосигурително дружество на годината“ и „Застрахователен брокер на годината“ са организирани от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, фондация „Проф. Велеслав Гаврийски“ и Българската асоциация на застрахователните брокери.

Сред официалните гости на престижното събитие бяха г-н Ивайло Иванов – служебен министър на труда и социалната политика, г-н Бойко Атанасов – председател на КФН, г-жа Диана Йорданова – зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“, и изпълняващ правомощията на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, г-н Петър Джелепов – член на КФН и изпълняващ правомощията на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, както и представители на други държавни институции, на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, на бизнеса, финансите и академичните среди.

Приветствие към присъстващите отправиха г-н Николай Станчев – председател на УС на АБЗ и г-н Бойко Атанасов, който сподели пред аудиторията: „Вярвам в максимата, че трудните времена раждат силни хора, хора лидери, които са ориентирани към постигане на целите си и съм убеден, че ние имаме задачата да сме такива всеки ден. Но, за да бъдем успешни, има едно допълнително условие и то е да осъзнаем, че всички ние – регулаторът, бизнесът и потребителите сме във взаимовръзка. Ролята на Комисията за финансов надзор от една страна е, че ние информираме, комуникираме, даваме видимост на регулаторните политики, подпомагаме Ви в разбирането и внедряването на новите регулаторни практики. От друга страна – нашата роля е да защитим обществения интерес и същевременно да създадем подходяща бизнес среда чрез балансиран надзор, без да е прекомерен и без да води до голяма административна тежест. Естествено, нашите очаквания към всички Вас са за спазване на законите, за прилагане и за следване на ефективни надзорни практики, за прилагане на принципите за добро корпоративно управление и за грижа за качеството на услугите, които предоставяте. Когато ние изпълним нашия ангажимент и Вие спазвате вашия, то тогава резултатът за нас ще е доверие – доверие между всички нас – отговорните страни в процеса и доверие на обществото в нас“.

Г-н Атанасов се обърна към всички работещи в застрахователния сектор по повод техния професионален празник с думите: „На всички застрахователи искам да пожелая да са здрави, за да могат да бъдат принципни, откровени, удовлетворени и успешни“.

Председателят на КФН връчи първата награда в юбилейното, 10-то издание на „Застрахователи за обществото“. Тя бе получена от ЗЕАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ ЕАД за организираната от дружеството национална верига турнири по детски волейбол „Малки великани“. Той обяви и застрахователния брокер за 2023 г. – „Ес Ди Ай Груп“ ЕАД.

Г-жа Диана Йорданова бе поканена да съобщи победителя в категория „Пенсионноосигурително дружество на годината 2023“ за дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване – ПОК „Доверие“ АД, а г-н Петър Джелепов оповести името на най-динамично развиващото се дружество за 2023 г. в категория „Застрахователен брокер на годината“ – „Дженерал Брокер Клуб“ ООД.

За първи път в историята на годишните награди ВУЗФ връчи специална национална награда за принос в образованието по застраховане на образователната индустрия, подготвяща кадри за застрахователния сектор. По време на церемонията, за 26-та поредна година, бяха връчени и наградите на фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“ за цялостен принос в развитието на българското застраховане, за цялостен принос в развитието на българското осигуряване и за цялостен принос в развитието на посредничеството в застраховането.

Повече за наградените можете да прочетете тук и тук.

Галерия на събитието:

Решения от заседание на 01.10.2024 г.

На заседанието си днес КФН реши:

1. Одобрява Енчо Дончев за нов член на съвета на директорите на „Болкан енд сий пропъртис“ АДСИЦ, гр. Варна.

2. Одобрява Мартин Петров за член на съвета на директорите на лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове „Сердика Капитал” АД.

3. Одобрява представените промени в устава на „Кепитъл Мениджмънт“ АДСИЦ, гр. София, които ще бъдат предложени за гласуване на предстоящо извънредно общо събрание на акционерите на дружеството.

4. Отписва емисия облигации, издадени от „Феникс Капитал Холдинг“ АД, гр. София, от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа.

Емисията е в размер на 9 000 000 евро, разпределени в 9 000 броя обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободно прехвърляеми, обезпечени, неконвертируеми облигации, с номинална стойност 1 000 евро всяка, с ISIN код BG2100013189.

5. Изпраща писма до Националната банка на Словакия (Národná Banka Slovenska – НБС) и до Winners Investments o.c.p., a.s. („Уинърс Инвестмънтс“ ОЦП АС) – инвестиционен посредник, лицензиран от НБС, с искане за допълнителна информация и документи във връзка с намерението на инвестиционния посредник да извършва дейност на територията на Република България чрез обвързан агент „Уиннърс Грууп“ ЕООД.