Резултати от извършени проверки на дейността на “Колос-1” АДСИЦ

На основание заповед на заместник-председателя, ръководещ Управление “Надзор на инвестиционната дейност” е извършена проверка на дейността на “Колос-1” АДСИЦ..
В резултат на извършената проверка е констатирано нарушение на чл. 81, ал. 1 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), за което е съставен акт за установяване на административно нарушение.
Отправени са следните препоръки към дейността на „Колос-1” АДСИЦ:

1. Декларациите по чл. 26, ал. 2 от Закона за дружествата със специална инвестиционна цел (ЗДСИЦ) за изтеклата 2005 г. от лицата, които  управляват и представляват „Колос-1” АДСИЦ, да бъдат представени в Комисията за финансов надзор в 7-дневен срок от връчване на настоящия констативен протокол, като изискванията за тяхното съдържание са посочени в Практика на Комисията за финансов надзор, приета с протокол № 11 на 10 март 2005 г.

2.  Във връзка с извършената промяна в устава на „Колос-1” АДСИЦ, касаеща намаляване на номиналната стойност на акциите от 1 000 лв. на 10 лв. и вписването й в търговския регистър при СГС, следва да се има предвид, че съгласно чл. 15, ал. 1 от ЗДСИЦ промяна в устава и другите устройствени актове на дружество със специална инвестиционна цел, както и замяна на банката депозитар и на обслужващото дружество се допуска след одобрение на Комисията за финансов надзор. Съдът вписва в търговския регистър промяната в устава след представяне на одобрението от КФН.
При неспазване на тази процедура в бъдеще, на основание чл. 15, ал. 1, т. 8, б. „а” от Закона за Комисията за финансов надзор (ЗКФН), Заместник-председателят, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, притежава правомощието самостоятелно да предяви иск за установяване на нищожност на вписвания в търговския регистър.

3.  Обслужването и поддържането на придобитите от “Колос-1” АДСИЦ недвижими имоти, по смисъла на чл. 18, ал. 2 от ЗДСИЦ, да се осъществява от обслужващото дружество “Ви-Веста Инвест” АД, съгласно сключения между страните договор.

4.  Съветът на директорите на “Колос-1” АДСИЦ да предприеме действия за сключване на окончателен договор в нотариална форма за учредяване на право на строеж срещу задължение за построяване на жилищна сграда в с. Черноморец, като отправи писмено искане към “Ви-Веста Холдинг” ЕАД, в съответствие с чл. 5, ал. 1 от сключения между “Ви-Веста Холдинг” ЕАД и “Колос-1” АДСИЦ предварителен договор.

5.  В изпълнение на изискването на чл. 19, ал. 1 и 2 от ЗДСИЦ, оценителите да декларират липсата на обстоятелствата по ал. 2 към момента на изготвяне на всяка една от оценките – както преди придобиването на  недвижим имот, така и в края на финансовата година.

6.  Възлагането на всяка отделна оценка на недвижим имот да се извършва в писмена форма въз основа на решение на Съвета на директорите на „Колос-1” АДСИЦ.