Решения на КФН от заседание на 18.01.2006 г.

На свое заседание от 18.01.2006 г. Комисията за финансов надзор взе следните решения :

1. Издаде на УД “Елана Фонд Мениджмънт” АД разрешение за организиране и управление на договорен фонд “Елана Балансиран $ Фонд”.
Основната цел на фонда е осигуряване на притежателите на дялове запазване и нарастване на стойността им при оптимално премерен риск. Структурата на портфейла на фонда предвижда основно инвестиции в акции, емитирани от български компании – до 60 на сто от активите на фонда; акции, емитирани от чужди компании – до 40 на сто от активите; ценни книжа, издадени или гарантирани от българската държава, ипотечни, корпоративни и общински облигации – до 80 на сто от активите.

2. Потвърди проспекти за публично предлагане на дялове на следните осем договорни фондове,  управлявани от “Райфайзен Капиталанлаге Гезелшафт” МБХ, Австрия :
«Райфайзен Облигационен Фонд в долари» 
«Райфайзен Европлюс Облигационен Фонд» 
«Райфайзен Глобален Фонд в Облигации» 
«Райфайзен Конвергентност към ЕС Фонд»
«Райфайзен Глобален Баласиран Фонд» 
«Райфайзен Глобален Балансиран Фонд в Акции» 
«Райфайзен Фонд Евразия в Акции» 
«Райфайзен Източноевропейски Фонд в Акции» 

«Райфайзенбанк (България)»АД е банка дистрибутор, а именно действа акот агент по прехвърлянията, агент по плащанията и представител в България, за да осигури в България условия за извършване на плащания във връзка с дяловете, за издаване и обратно изкупуване на тези дялове и за представяне на необходимата информация на инвеститорите.

3. Потвърди проспект за вторично публично предлагане на обезпечени корпоративни облигации, издадени от  “Алианц България Финансиер” ЕАД, гр. София. Емисията с ISIN код BG2100024053, е в размер на  20 000 000 евро, разпределени в 20 000 броя обикновени, корпоративни, лихвоносни, обезпечени облигации с номинална и емисионна стойност от 1000 евро всяка, матуритет 36 месеца, фиксиран лихвен процент в размер на 3.7% проста лихва на годишна база, шестмесечен период на лихвено плащане, дата на емитиране – 29.09.2005 г. и падеж – 29.09.2008 г.

4. Вписа  в публичния регистър на КФН последваща емисия от акции на “Интерлоджик – лизинг” АД от увеличението на капитала на дружеството. Емисията е в размер на 165 675 броя обикновени акции с номинална стойност 10 лв. и емисионна стойност 15 лв. всяка.

5. Отказа да  издаде лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник на “А 1 Финанс” ООД.

6. Регистрира  като професионален инвеститор Димитър Илиев Димитров

7. Прие Указания но тълкуване и прилагане на разпоредбите на чл. 12, ал. 3 и 4 от Наредба № 2 от 17.09.2003 г. за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.Указанията се отнасят до информацията, която професионалните инвеститори следва да представят на КФН при регистрацията си в публичния регистър.
Указанията ще бъдат публикувани на интернет страницата на КФН в раздел «Документи», «Указания и изисквания».

8. Прие на първо четене  проект на Наредба за изискванията към дейността на управляващите дружества.
В проекта на наредбата е запазена структурата и принципните положения залегнали в Наредба за изискванията към дейността на управляващите дружества приета с ПМС № 269 от 2000 г., като са предвидени изменения и допълнения с цел съобразяване на нормативния акт с измененията на ЗППЦК (ДВ, бр.39 от 10.05.2005 г.) и по-конкретно:
–   Терминологично и техническо съобразяване на  разпоредбите с измененията в закона.
– Предвиждат се допълнителни изисквания за управляващите дружества с оглед разширяване дейността им с допълнителните услуги по чл. 202, ал. 2 ЗППЦК.
–  Регламентирано е минималното съдържание на правилата за личните сделки с ценни книжа  на членовете на управителните и контролни органи, на инвестиционния консултант, работещ по договор за управляващото дружество, на служителите на управляващото дружество и на свързаните с тях лица.
– Допълва се съдържанието на общите условия, при които се сключва договора за управление с управляващото дружество във връзка с управлението на индивидуален портфейл от ценни книжа по собствена преценка без специални нареждания на клиента.
– Въвеждат се по-строги изисквания към физическите лица , които от името на управляващото дружество приемат поръчки за покупка и продажба на акции на инвестиционно дружество и дялове на договорен фонд и към процедурата по приемането и съхраняването на тези поръчки и подаването им от страна на управляващото дружество до Централния депозитар.
–  Създаден е режим при условията на който управляващото дружество може да инвестира средствата на колективните инвестиционни схеми в деривативи.
– Конкретизирани са  изискванията към стойността на собствения капитал на управляващото дружество.

Проектът на наредбата ще бъде съгласуван със заинтересованите лица и организации.

9. Прие на първо четене  проект на Наредба за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове.
В Проекта на наредбата са залегнали основните положения и структурата на Наредба за изискванията към дейността на инвестиционните дружества приета с ПМС № 268 от 2000 г. като текстовете отнасящи се до дейността на инвестиционните дружества са приведени в съответствие с измененията в ЗППЦК, ТЗ и ЗС. В проекта са изброени и изискванията към дейността на договорните фондове, въведени като колективна инвестиционна схема, наред с инвестиционните дружества с последните изменения на ЗППЦК (ДВ, бр.39 от 10.05.2005 г.) 
С  наредбата детайлно са уредени изискванията към съдържанието на договора, който управляващото дружество сключва с банката депозитар на фонда във връзка със съхраняването на активите на договорния  фонд.
Предвидени са условията и реда при които, в случаите на отнемане на лиценза за извършване на дейност, прекратяване или обявяване в несъстоятелност на управляващо дружество, което управлява договорен фонд, управлението на фонда се поема от друго управляващо дружество.
Въвеждат се условията при които комисията издава разрешение за преобразуване и прекратяване на договорен фонд.
Детайлно са уредени правилата по които се извършва оценка на активите на инвестиционното дружество и договорния фонд, като за всеки вид ценни книжа и финансови инструменти е въведен специфичен ред за извършване на последващата оценка, като се предвижда в случаите, когато този ред е невъзможно да бъде приложен, те да се оценяват по общоприети методи, изрично визирани в наредбата или по методи, посочени в правилата за оценка на активите  на инвестиционното дружество и договорния фонд.

Проектът на наредбата ще бъде съгласуван със заинтересованите лица и организации.

10. КФН разгледа проект на Наредба за формите и начина на взаимодействие между Информационния център по задължителните  застраховки „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта. Предстои съгласуване на проекта с МВР, МТ и ГФ преди приемането му на първо четене.
Съгласно проектът информационният център обменя информация и осъществява взаимодействие с МВР и МТ с цел : установяване на МПС във връзка с които не е сключена застраховка „Гражданска отговорност”, както и на превозвачите в средствата за обществен транспорт без застраховка „Злополука” на пътниците; съдействие за упражняване правата на лицата, които търсят обезщетение по застраховките „Гражданска отговорност” и „„Злополука” на пътниците; установяване на обстоятелствата във връзка с пътнотранспортни произшествия.