Решения от заседание на КФН от 19.09.2006 г.

На свое заседание от 19.09.2006 г. Комисията за финансов надзор взе следните решения :

1. Издаде лиценз на „Алфа Пропърти 1” АДСИЦ да извършва следната дейност като дружество със специална инвестиционна цел : инвестиране на парични средства, набрани чрез издаване на ценни книжа, в недвижими имоти.
Потвърди проспект за публично предлагане на 150 000 броя обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. всяка, издадени от дружеството в резултат на първоначалното му увеличение на капитала.
Учредители на дружеството са : „Алфа Финанс Холдинг” АД с 35.2% от капитала, „Булброкърс Консултинг” ЕООД с 4.8% от капитала, „Албена инвест холдинг”АД с 30% от капитала и  „Алфа индекс имоти” също с 30%.
„Алфа Пропърти 1” АДСИЦ предвижда набраните през следващите две години средства да бъдат инвестирани приоритетно в секторите „административни площи” и „търговски” площи” , като възнамерява да развива своята дейност предимно на територията на София, Варна, Пловдив, Бургас. Дружеството ще инвестира в имоти, осигуряващи доход под формата на наеми и други текущи плащания, и в закупуване, изграждане и/или обновяване на недвижими имоти с цел последващата им продажба или експлоатация

2. Наложи временна забрана на търгово предложение от “Интертръст” ЕАД, гр. София, за закупуване чрез инвестиционния посредник “Стандарт Инвестмънт” АД на акции на “Оловно – Цинков комплекс” АД, гр. Кърджали, от останалите акционери на дружеството.

3.  Отне на правото за упражняване на дейност като брокер на ценни книжа на  Александър Драганов и Христо Танчев. Мотивите за това решение са неупражняване на дейност като брокер на ценни книжа за повече от две години.

Спрямо едно лице – Станимир Михайлов – производството по отнемане на правото за упражняване на дейност като брокер на ценни книжа е прекратено във връзка с представени обяснения и допълнителна информация.

4.  Прие на второ четене проект на Наредба за индивидуалните заявления за участие във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
В Наредбата се уреждат редът за подаване на заявление за участие в универсален и професионален пенсионен фонд и изискванията към неговата форма и съдържание. Предвижда се заявлението за участие да се подава лично до пенсионноосигурителното дружество, в което лицето желае да участва, или чрез осигурителен посредник, или като електронен документ. Лицата са длъжни да уведомяват пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който се осигуряват за всяка промяна в личните данни, записани в подаденото от тях заявление.
Наредбата ще бъде обнародвана в „Държавен вестник”.

5.  Прие на първо четене промени в Наредба №8  за Централния Депозитар на ценни книжа.

Промените се отнасят до разпоредба, определяща редът за изплащане на дивиденти от публични дружества и емитенти на ценни книжа. Те се  налагат поради факта, че в чл.38, ал.1 от наредбата не се съдържа дума, определяща, че указаният ред императивен и вследствие на това публичните  дружества и емитентите  на ценни книжа уговарят свои собствени процедури по плащанията на дивиденти, лихви и главници. Такива процедури (различни за всяко публично дружество) могат да доведат до забавяне на плащанията и увеличаване на разходите за инвеститорите.
С цел недопускане на алтернативен ред за изплащане на  дивиденти, лихви и главници се прие допълнение на чл.38, ал.1 от наредбата, като пред израза „Централен депозитар” се допълва думата „само”.

„чл.38 (1) Публичното  дружество и емитентът  на дългови ценни книжа изплащат дивиденти, лихви и главници само чрез Централен депозитар въз основа на направените изчисления по реда на чл.37а. „

Приема се и нова глава пета в Наредба №8, с която се въвежда административнонаказателна отговорност за лицата, които се извършили нарушения на наредбата, както и на лицата, допуснали извършването на такива нарушения.

„чл.50 (1) Лицата, които са извършили нарушения на наредбата, както и лицата, които са допуснали извършването на такива нарушения, се наказват съгласно чл.221, ал.1 от ЗППЦК.
(2) Актовете за констатираните нарушения на наредбата се съставят от упълномощения от заместник-председателя длъжностни лица, а наказателните постановления се издават от заместник-председателя.
(3) Установяването на нарушенията, издаването , обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.”

Проектът на наредба ще бъде съгласуван със заинтересованите лица и организации.