Приложена е принудителна административна мярка спрямо Централен депозитар АД

С  решение на Зам. председателя, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, на основание чл. 15, ал. 1, т. 4 от Закона за Комисията за финансов надзор (ЗКФН), чл. 213, ал. 4, във връзка с чл. 212, ал. 1, т. 3 и чл. 215 от ЗППЦК, във връзка с чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и чл. 22, пр. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, спрямо ЦД е приложена принудителна административна мярка със следното съдържание:

“Информирам обществеността за резултатите от  извършена тематична проверка на ЦД, в хода на която са констатирани нарушения в дейността на ЦД, изразяващи се в промяна на страните по сделки с приключил сетълмент, без в нормативната уредба да е предвидена възможност за извършване на такава промяна , а именно:
На 25.07.2006 г., въз основа на сключени договори за сделки с ценни книжа с ИП  “Реал финанс” АД, гр. Варна, от страна на УПФ “ЦКБ Сила”, ППФ “ЦКБ Сила” и ДПФ “ЦКБ Сила”, са подадени поръчки за закупуване на акции от капитала на  “Адванс Екуити Холдинг” АД.
Поръчките са валидно подадени, изпълнени са без отклонение от ИП “Реал финанс” АД, съгласно зададените в тях параметри, като в изпълнение са сключени сделки на 25.07.2006 г.  и  прехвърлянето на ценни книжа, в резултат от сделките, е точно отразено в регистрите на ЦД. На 25.07.2006 г., ИП “Реал финанс” АД е изпратил потвърждение за валидно изпълнение на поръчките, чрез сключени сделки на същата дата. Сетълментът на сделките, сключени в изпълнение на поръчките е приключил на  27.07.2006 г.
На 31.07.2006 г., от страна на УПФ “ЦКБ Сила”, ППФ “ЦКБ Сила” и ДПФ “ЦКБ Сила”  са изпратени писма до “Реал Финанс” АД , в които се посочва, че при подаване на поръчките за закупуване на акции от капитала на  “Адванс Екуити Холдинг” АД е допусната грешка, поради което същите следва да бъдат анулирани, като извършените по сключените сделки плащания да бъдат възстановени по сметка, респективно на УПФ “ЦКБ Сила”, ППФ “ЦКБ Сила” и ДПФ “ЦКБ Сила”.
На 31.07. 2006 г. “Реал Финанс” АД изпраща молба до ЦД за промяна на клиентите по сделки от 25.07.2006 г., с които са изпълнени поръчките на УПФ “ЦКБ Сила”, ППФ “ЦКБ Сила” и ДПФ “ЦКБ Сила”  за закупуване на акции от капитала на  “Адванс Екуити Холдинг” АД, като и по трите сделки бъде записан като страна –ПОАД “ЦКБ – Сила” АД.
На 31.07.2006 г., ЦД извършва промяна на страните по сделки с ценни книжа, сключени на 25.07.2006 г. на “БФБ София” АД, с приключил сетълмент на 27.07.2006 г. Извършената от страна на ЦД промяна на страните по сделки с ценни книжа, с приключил сетълмент е по същество прехвърляне на собственост върху ценни книжа, от един правен субект върху друг. Налице е прехвърляне на ценни книжа от страна на УПФ “ЦКБ Сила”, респективно  ППФ “ЦКБ Сила” и  ДПФ “ЦКБ Сила” към  ПОАД “ЦКБ – Сила” АД без да е налице правно основание за това.
Възприетият начин на промяна на страна по сделка с приключил сетълмент създава несигурност и подкопава стабилността на пазара на ценни книжа, поради което застрашава интересите на инвеститорите”