Данни за пазара по доброволно здравно осигуряване за първото шестмесечие на 2006 г.

Представените индивидуални данни от отчетите на дружествата, извършващи дейност по доброволно здравно осигуряване за шестмесечието на 2006 г. са обобщени и публикувани на страницата на КФН –   www.fsc.bg, в раздел “Статистика”, „Статистика на пазара по доброволно здравно осигуряване”, „Статистика”.

Премийният приход, реализиран от дружествата, извършващи дейност по доброволно здравно осигуряване, през първото шестмесечие на 2006 г. е 13 670 хил. лв., с което е реализиран ръст от 68,70 % на годишна база. В структурата на портфейла на здравноосигурителните дружества с най-голям относителен дял са пакетите – „Извънболнична медицинска помощ” и „Болнична медицинска помощ”. Съвкупният им дял е 36,99% от премийния приход на дружествата. Изплатените обезщетения по доброволно здравно осигуряване през периода са в размер на 6 154 хил. лв., като ръстът на годишна база е 46,38%.
През отчетния период сумата на активите на дружествата по доброволно здравно осигуряване е 26 554 хил. лв., с което се отчита нарастване на годишна база от 65,17 %. Размерът на техническите резерви за сектора е 7 539 хил. лв.