Резултати от приключена проверка на инвестиционен посредник „ББГ Симекс – България” ООД

При извършена проверка на инвестиционен посредник „ББГ  Симекс – България” ООД за спазване на изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), Закона за Комисията за финансов надзор,  Наредба № 1 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (Наредба № 1) и Наредба № 6 за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници са констатирани нарушения, за които са съставени актове за установяване на административно нарушение, както следва: 
1. За нарушение на чл. 75, ал. 5, т. 2 от ЗППЦК – инвестиционният посредник няма право да използва за сметка на свой клиент парични средства на други клиенти – 1 брой акт;
2. За нарушение на чл. 54, ал. 1 от Наредба № 1 –  не е осъществяван постоянен контрол от ръководителя на отдела за вътрешен контрол за спазване от лице, работещо по договор за инвестиционния посредник на акт по прилагането на ЗППЦК , а именно Наредба № 1 -1 брой акт;
3. За нарушение на чл. 40, ал. 4 на Наредба № 1 – не е извършвана ежедневна разпечатка на въведените през деня данни по чл. 42 от Наредба № 1 (дневник за поръчки) – 6 броя актове.

За констатирани непълноти и несъответствия на „ББГ  Симекс – България” ООД са отправени следните препоръки  :
• Договорите за инвестиционно посредничество следва да бъдат коригирани съобразно направените бележки в констативния протокол и в 7-дневен срок от връчване на протокола да се представят доказателства в Комисията за финансов надзор (КФН) за направените изменения.
• На разпечатките от дневниците, направени съгласно чл. 40, ал. 4 от Наредба № 1, следва да се полага подпис на лице от отдела за вътрешен контрол, лицето въвело данните и дата, на която е направена заверката.
• Лице от отдела за вътрешен контрол да заверява копията от документа за самоличност на клиент или пълномощник на клиент, съобразно изискването на чл. 13, ал. 4 от Наредба № 1.
• Да не се уговаря в лимитирани или пазарни поръчки, подадени от клиент, свобода на действията на посредника или негово право на преценка как да изпълни клиентска поръчка, тъй като по този начин може скрито да се предоставя инвестиционна консултация без клиентът да е поискал такава и в нарушение на изискването посредникът да има сключен договор с инвестиционен консултант.
• С оглед подобряване на воденето на отчетност в инвестиционния посредник в продължение на 5 работни дни в КФН да се внасят направените разпечатки от дневника по чл. 42 от Наредба № 1, заверени по реда на чл. 40, ал. 4 от същата наредба, от която да е видно дата и час на разпечатката, заверки от лицето въвело данните и лице от отдела за вътрешен контрол с полагане на дата и подпис на лицата.
• Служителите и ръководителят на отдела за вътрешен контрол да спазват точно установените в Наредба № 1 задължения, като извършват проверките на съставяните и представяни при посредника документи в тяхната пълнота и съдържание и осъществяват постоянен контрол за спазването на ЗППЦК.