Решения от заседание на КФН от 21.06.2006 г.

На свое заседание от 21.06.2006 г. Комисията за финансов надзор взе следните решения :

1. Прие на първо четене на проект на Наредба за условията и реда за провеждане на изпит за признаване на правоспособност на отговорен актюер и за формата и съдържанието на актюерския доклад и справките, които изготвя и заверява.
С проекта на наредбата се уреждат условията и редът за провеждане на изпит и за признаване на правоспособност на отговорен актюер от КФН, изискванията за покрит хорариум по висша математика, както и реда за признаване на правоспособността на отговорен актюер, придобита извън Република България. Определят се и формата на актюерската заверка и формата и съдържанието на актюерския доклад и на справките по Кодекса за застраховането и Закона за здравното осигуряване, които отговорния актюер заверява.
Проектът на наредба ще бъде изпратен за мнения и препоръки до всички заинтересовани страни и  ще се публикува на интернет страницата на Комисията за финансов надзор.

2. Одобри изменение и допълнение на Указанията на КФН относно представяне на необходимите документи за издаване на одобрения, разрешения, потвърждения и периодично разкриване на информация.
Одобряването на така представените промени се обуславя от необходимостта от актуализиране на указанията в частта им за застрахователите и презастрахователите, здравноосигурителните дружества, застрахователните брокери, отговорните актюери и регистрираните одитори във връзка с действащия Кодекс за застраховането, както и с подзаконовите актове по неговото прилагане.
Във връзка с обмена на електронни документи, подписани с електронен подпис, между КФН и поднадзорните лица в Указанията се изброяват документите, които застрахователите и презастрахователите, здравноосигурителните дружества, застрахователните брокери, отговорните актюери и регистрираните одитори трябва да подават  в КФН, подписани с електронен подпис.
Документът ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за финансов надзор в раздел „Документи”, „Указания и изисквания” .

3. Прие Практика по прилагане на чл. 100 3, ал. 1 от ЗППЦК във връзка с чл. 176, ал. 1, т.8 от КСО.
Съгласно приетата практика КФН приема, че застраховка, която покрива риска от неплащане на главница и лихви по облигационен заем и е сключена в полза на довереника на облигационерите е обезпечение  по друг начин по смисъла на чл. 100з, ал. 1 от ЗППЦК. Обезпечени корпоративни облигации по смисъл на КСО са тези облигации, за които е предвидено обезпечение в размер на не по-малко от 100  на сто от стойноста на вземанията по гланицата и които да отговарят на останалите условия  на чл. 176, ал. 1, т.8 от КСО.
Практиката е публикувана на интернет страницата на Комисията за финансов надзор в раздел „Документи”, „Указания и изисквания” .