Резултати от приключена проверка на „Балканска инвестиционна компания” АД като инвестиционен посредник

При извършена проверка на „Балканска инвестиционна компания” АД като инвестиционен посредник за спазване на изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), Закона за Комисията за финансов надзор, Наредба № 1 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (Наредба № 1) и Наредба № 6 за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници (Наредба № 6) са констатирани непълноти и несъответствия, за което на „Балканска инвестиционна компания” АД са отправени следните препоръки: 
1. Заверките на копията на представяните документи за самоличност  да се извършват по реда на чл. 13, ал. 4 от Наредба № 1 с полагане на надпис “вярно с оригинала”, дата и подпис на лицето, което извършва заверката – представилият документа за самоличност и лице от отдела за вътрешен контрол.
2. Да се изготви нов образец на договор –поръчка  за сделки с ценни книжа,  в който, с оглед влизането в сила на 18.06.2005 г. на новото изискване на чл. 12, ал. 6 от Наредба № 1  да се посочва минимално установеното съдържание по посочената разпоредба, вкл.  имената и единният граждански номер на лицето по чл. 21, ал. 1 от Наредба № 1, сключило договора, както и действащите към момента на сключване общи условия и тарифа на инвестиционния посредник.
3.  Да се изготвя отделен  датиран документ до края на работния ден от лице от отдела за вътрепен контрол на ИП, съгласно изискването на  чл. 12, ал. 3 от Наредба № 1, в който да се посочва конкретно договорът, към който същият се съставя, и обстоятелствата, които удостоверява.
4.  Текстът на т. 8 от  декларацията, която се съставя към договора – поръчка следва да се съобрази с редакцията на чл. 19, ал. 1. т. 1 от Наредба № 1, като отпадне изискването клиентът да декларира, че не е вътрешно лице.
5. Текстът на т. 2 от  декларацията, която се съставя към договора – поръчка следва да се коригира така, че да се даде възможност на клента да предостави информация за своите финансови възможности, инвестиционни цели, опит и готовност да рискува, а отказът да се даде тази информация, да се удостоверява писмено, съобразно изискването на чл. 16, ал. 1 от Наредба № 1.
6. Текстът на т. 3 от декларацията, съставяна към договора – поръчка следва да се редактира, в съответствие с изискването на чл. 7 от Наредба № 1, който предвижда посочената информация да се предоставя на клиента в писмена форма, във всеки конкретен случай, в който може да възникне конфликт на интереси.
7. Текстът на т. 4 от съставяната към „договор – поръчка” декларация следва да се редактира, в съответствие с правилото на  разпоредбата на чл. 9 от Наредба № 1.
8. Текстът на потвържденията за сключваните сделки, следва да се допълни, съгласно изискването на чл. 30, ал. 2, т. 5 и т. 9 от Наредба № 1, като се предвиди уведомяване за условия, време и място за предаване на удостоверителните документи за безналичните ценни книжа, както и за  други условия приложими към сделката.
9. Предвид разпоредбата на чл. 30, ал. 2 от Наредба № 1, ИП да  предоставя на клиента писмено потвърждение за сключената сделка, по начин, удостоверяващ получаването, в 5 – дневен срок от сключване на сделката. Съгласието на клиента да получи уведомлението на ръка не означава, че ИП не следва да спазва 5 – дневния срок за уведомяване на клиента.

В 7-дневен срок от връчване на констативния протокол, “БИК” АД да  представи в КФН новия образец на договор –  поръчка и нов образец на декларация, коригирани, съгласно отправените препоръки.
10. “БИК” АД да води ежедневна отчетност, съгласно разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от Наредба № 6.  
 
В 3-дневен срок от връчване на констативния протокол, ИП следва да  представя в КФН в продължение на 5 работни дни оборотни ведомости, счетоводни баланси, ОПР и коректни ОКАЛ, към съответните дати.