Под патронажа на Стоян Мавродиев се проведе Десетата национална конференция по проблеми на небанковия финансов сектор

На 3 и 4 ноември 2011 г. се проведе Десета национална конференция на тема „Застрахователният и осигурителният пазар: реалности, визия, очаквания и приоритети за управление на промяната”, организирана от Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”, Висшето училище  по застраховане и финанси и Комисия за финансов надзор. Международната конференция се организира под патронажа на председателя на КФН г-н Стоян Мавродиев, който в словото си наблегна на  новата ситуация в Европейския съюз  по отношение на финансовия надзор, а именно  централизирането на  някои от функциите и правомощията на националните надзори в нови европейски  надзорни органи. Комисията е член на двете европейски структури, които отговорят за надзора върху ценните книжа и по отношение на застраховане и пенсионно осигуряване. Това дава възможност  КФН да участва в процеса по разработване на правилата за надзор в тези области, валидни за всички страни от ЕС, което  повишава отговорността на институцията и създава необходимостта от обществен консенсус при взимането на решения, каза в словото си г-н Мавродиев.
Заместник-председателят на КФН г-н Борислав Богоев в изказването си акцентира върху факта, че между КФН и Висшето училище за застраховане и финанси има подписано споразумение с цел обединяване на усилията при организиране на съвместни прояви за повишаване на финансовата култура на обществото. Вече се организират съвместни образователни програми за ученици, тъй като един от приоритетите на комисията е финансовото обучение с цел по-голяма  защита на потребителите. „Информираните хора правят своя компетентен избор по отношение на финансовите услуги”, каза той.
На форума присъстваха президентът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, управителят на НОИ Бисер Петков, заместник-ректора на УНСС и член на УС на БНБ Стати Статев, народният представител Иван Шарков, както и представители на бизнеса, академичната общност и надзора.
В рамките на втория ден от конференцията бяха проведени две успоредни секции, посветени на застраховането и осигурителните системи в България.