Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) започва Консултация относно концепцията за същественост при финансовото отчитане

Целта на финансовите отчети е да предоставят информация на широк кръг потребители с цел вземане на икономически решения. За да бъдат полезни, отчетите трябва да представят вярно финансовото състояние, изпълнението и паричните потоци на подотчетното предприятие. Когато информацията, която се изисква от съответната рамка за финансова отчетност, е пропусната или е подвеждаща и би могла да повлияе за вземането на неадекватни стопански решения от даден потребител, финансовите отчети не постигат главната си цел. Концепцията за “същественост” се използва при описването на такава информация.

Една от най-често обсъжданите теми на координационните сесии на европейските правоприлагащи органи (форум, на който се споделят мнения и се обменя опита от прилагането на Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО)) са очевидно различаващите се мнения относно практическото прилагане на концепцията за същественост от съставителите, одиторите, потенциалните потребители на финансовите отчети, а в някои случаи и от лицензираните счетоводни органи.

Целта на тази консултация е да допринесе за последователното прилагане на концепцията за същественост във финансовата отчетност, като се потърсят различни мнения от заинтересованите страни за тяхното разбиране на отделните аспекти на концепцията.

Консултацията може да намерите тук: http://www.esma.europa.eu/popup2.php?id=8053

Отговорите на тази консултация следва да се попълнят на www.esma.europa.eu, в секция Consultations”, а крайния срок за изпращането им е 29 февруари 2012 г.

За кого се отнася документът

Всички заинтересовани страни са поканени да участват с коментари относно консултативния документ. Той ще представлява интерес преди всичко за лицата, натоварени с управлението на емитентите, които изготвят финансовите си отчети в съответствие с МСФО, за потребителите на финансовите отчети, за одиторите на тези емитенти, както и за други лица с особен интерес към концепцията за същественост и прилагането й в контекста на МСФО.

Предстоящи действия

ESMA ще разгледа получените до второто тримесечие на 2012 г. мнения по този консултативен документ. По-късно през годината ще бъде публикуван окончателния доклад на ESMA с обобщените резултати от проведената консултация.