ESMA публикува документ за обсъждане относно централизирания клиринг на извънборсови деривати, предвиден в Регламента EMIR

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) публикува документ за обсъждане, във връзка с изготянето на регулаторни технически стандарти, с които ще започне да се прилага на практика разпоредбите на Регламента за извънборсовите деривати, централните контрагенти и регистрите на трансакции (EMIR), по отношение на задължението за централизиран клиринг на извънборсовите деривати.

Целта на обсъждането е да подпомогне ESMA при разработването на подход за определяне кои класове извънборсовите деривати трябва да преминат през централизиран клиринг, както и да се определят преходните периоди за съответните контрагенти.

Регламентът EMIR засяга повечето видове деривати и се прилага по отношение на всички финансови и нефинансови контрагенти. Задължението за клиринг от своя страна се прилага за всички финансови контрагенти, както и за тези нефинансови контрагенти, които преминават определените клирингови прагове.

Важно е да се обърне внимание, че процедурата на ESMA за определяне на класовете деривати ще започне едва, след като някои централен контрагент получи разрешение за извършване на дейност според EMIR или когато ESMA признае централен контрагент, базиран извън ЕС. Към момента няма централен контрагент, който е получил разрешение за извършване на дейност според EMIR, като заявленията им са в процес на разглеждане.

Крайният срок за подаване на отговори по въпросите от Документа за обсъждане е 12 септември 2013 г.

Текстът на прес съобщението и документът за дискусия (на английски език) може да намерите на интернет страницата на ESMA на следните адреси:

http://www.esma.europa.eu/system/files/2013-936_esma_begins_detailing_central_clearing_of_otc_derivatives_0.pdf
http://www.esma.europa.eu/system/files/2013-925_discussion_paper_-_the_clearing_obligation_under_emir_0.pdf

Изготвен е формат за предоставяне на отговорите, който може да се намери тук: http://www.esma.europa.eu/content/Template-Responses-Discussion-Paper-Clearing-Obligation-under-EMIR