Успешно завърши поредното издание на образователния семинар за ученици «Небанков финансов сектор в България», който се проведе от 30 юни до 3 юли 2009 г.

За седми пореден път Комисията за финансов надзор, със съдействието на Министерството на образованието и науката и Фондация «Атанас Буров» организираха за ученици от професионалните гимназии по икономика в страната образователната програма «Небанков финансов сектор в България» (30 юни -3 юли 2009 г.) Този път в организацията активно се включиха Пощенска банка, Българска асоциация на управляващите дружества, Висше училище по застраховане и финанси и «Интерамерикан България» ЗЕАД. В настоящето издание участие взеха 25 ученици и учители от професионални гимназии с икономически профил от цялата страна.

По време на теоретичната част от програмта учениците бяха запознати със същността и спецификата на трите пазарни сегмента – капиталов пазар, застрахователен пазар и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване. Лекторите бяха ексерти от Комисията за финансов надзор, както и известни специалисти от бизнеса. Председателят на КФН г-н Петър Чобанов откри програмата и пожела на учениците максимално да натрупат знания през дните на обучението, да се опитат да се ориентират в икономическото пространство, за да могат по-лесно да изберат пътя, по който ще вървят в бъдеще. След неговото експерти от КФН запозна гимназистите с функциите, структурата и дейността на КФН и им представиха основните участници на капиталовия пазар. Накрая учениците влезнаха в роли и с ентусиазъм участваха в практическите задачи.

През втория ден учениците се запознаха със същността на застраховането и застрахователния пазар в България, а третият ден беше посветен на осигурителния пазар.

По време на практическата част от програмата учениците имаха възможност да посетят различни финансови институции – Българска фондовата борса, Пощенска банка, „Алианц България”, ВУЗФ, ПОК „Доверие”, където на място се запознаваха с това как работи „бизнеса”. Някои от учениците за първи път попадаха в подобни офиси и бяха силно впечатлени както от обстановката, така и от хората, които професионално и компетентно ги въвеждаха в тънкостите на професията. Обучението завърши с официална церемония, на която председателят на КФН г-н Чобанов и г-н Димитър Димитров, председател на настоятелството на Фондация „Ат. Буров”, връчиха на учениците удостоверения за участие в програмата