Преглед на MiFIR: ESMA стартира нови консултации

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), регулаторният и надзорен орган на финансовите пазари в ЕС, публикува нов пакет обществени консултации с цел увеличаване на прозрачността и устойчивостта на системата на финансовите пазари, намаляване на отчетната тежест и насърчаване на конвергенцията в надзорния подход.

Този пакет включва:

  • Изменения на правилата за оценка на ликвидността на капиталовите инструменти, за тяхната прозрачност и за прага на обема.
  • Проект на новия технически стандарт за изпълнение за систематичните участници.
  • Раздел за доставчик на консолидирани данни (ДКД) във връзка с входните/изходните данни, за да се осигури пълно съответствие между изискванията за прозрачност и спецификациите на ДКД.
  • Раздел за обозначаване, който да се използва в докладите за прозрачност след сключването на сделката за недялови инструменти, който липсваше в предишната консултация.
  • Нови правила, определящи организационните изисквания на местата за търговия, добавящи нови разпоредби относно временно преустановяване на търговията и целенасочени изменения за адаптиране към рамката на DORA.

След като тези стандарти бъдат одобрени, те ще улеснят прилагането на ДКД в Европейския съюз, както и ще допринесат за по-информативен режим на прозрачност преди и след търговията. Новите правила също така имат за цел да насърчат ефективността и конкурентоспособността на европейските финансови пазари, благодарение на опростените изисквания за отчетност.

Следващи стъпки

ESMA ще разгледа всички получени коментари до:

  • 15 септември 2024 г. за техническите съвети (Раздел 3), RTS 1 (Раздел 4), RTS за входни/изходни данни за акции и ETF CTP (Раздел 8) и флаговете под RTS 2. Моля, изпратете вашия отговор тук.
  • 15 октомври 2024 г. за SI ITS (Раздел 5), RTS 3 (Раздел 6) и RTS 7 (Раздел 7). Моля, изпратете вашия отговор тук.

ESMA ще подготви окончателен доклад, който ще бъде предоставен на Европейската комисия.

Допълнителна информация и документи може да намерите на следния линк: MiFIR review: ESMA launches new consultations (europa.eu)

Всички публични консултации на Европейските органи може да намерите на следния линк: https://www.fsc.bg/evropeyski-vaprosi/es-publichni-konsultatsii/