Решения от заседание на 29.08.2024 г.

На заседанието си днес КФН реши:

1. Одобрява проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия облигации, издадени от „Феникс Капитал Холдинг“ АД, гр. София.

Емисията е в размер на 15 000 000 евро, разпределени в 15 000 броя обикновени, безналични, поименни, лихвоносни, свободно прехвърляеми, обезпечени, неконвертируеми облигации, с номинална стойност на една облигация в размер на 1 000 евро, с плаващ лихвен процент в размер, формиран от 6-месечен EURIBOR с надбавка 1% (100 базисни точки), но не по-малко общо от 2,25% и не повече общо от 5,25% годишно, платим на 6-месечен период, с дата на емитиране 26.04.2024 г. и дата на падеж 26.04.2033 г., с ISIN код BG2100019244.

Вписва посочената емисия облигации в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, с цел търговия на регулиран пазар.

2. Одобрява Виктор Спасов за независим член на съвета на директорите на „ФИ ХЕЛТ ЗАСТРАХОВАНЕ“ АД.

3. Одобрява Кремена Патева – Петкова, Тодор Данаилов за членове и Ирена Лалова за независим член на съвета на директорите на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС“ АД.

4. Одобрява Цветан Цветанов и Марина Ведър за членове на управителния съвет на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ЛЕВ ИНС“ АД.

5. Одобрява Петър Несторов за ръководител на функцията за съответствие на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ“ АД.

6. Одобрява Владимир Вълканов за ръководител на функцията за съответствие на ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ „ЕМ ВИ ИНШУРЪНС“ ЕАД.

7. Издава разрешение на управляващо дружество „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ АД за организиране и управление на договорен фонд „ЕЛАНА Фонд Недвижими имоти“.

Вписва „ЕЛАНА Фонд Недвижими имоти“ като национален договорен фонд от отворен тип в регистъра на националните инвестиционни фондове.

8. От разгледаните до 29.08.2024 г. заявления за допускане до изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и/или като инвестиционен консултант, които ще се проведат съответно на 09 и 10 ноември 2024 г., до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като брокер на финансови инструменти, насрочен за 09 ноември 2024 г., се допуска: Божидар Филипов. До изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, насрочен за 10 ноември 2024 г., се допускат: Христо Панайотов, Валерия Илиева, Виктория Симеонова, Мирена Лозанова, Карол Шарпов и Николай Христов.

Всички заявления се разглеждат по реда на постъпването им в едномесечен срок от подаването им. Всеки от кандидатите ще бъде уведомен лично на предоставения от него електронен адрес дали е допуснат до изпит. Списъкът на допуснатите кандидати ще се обявява на страницата на КФН поетапно, според реда на разглеждане на заявленията и след вземане на решение от КФН за допускане до изпит.

Обстоятелството, че имената на даден кандидат не фигурират в списъка към определена дата не означава, че не е допуснат до изпит, тъй като документите се разглеждат според реда на подаването им.

Допуснатите до изпит кандидати следва да заплатят такса за явяване на изпит в размер на 450 лв. за всеки от изпитите, на които ще се явяват. Срокът за заплащане на таксата е до 01.10.2024 г. Мястото на провеждане на изпитите ще бъде оповестено на страницата на КФН след разглеждане на всички заявления за допускане до изпит и изготвяне на окончателен списък на допуснатите кандидати.

9. Утвърждава „РСМ БГ“ ООД и „КРОУ БЪЛГАРИЯ ОДИТ“ ЕООД като одитори за извършване на съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2024 г. „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО АРМЕЕЦ“ АД.

10. Изпраща писмо до „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО АРМЕЕЦ“ АД, с което уведомява дружеството, че към настоящия момент не са налице правни пречки за прехвърляне на ключова оперативна дейност по поддържане на информационно-технологична инфраструктура към трето лице.

11. Спазва в надзорната си практика Насоки относно надзорната отчетност за паневропейския пенсионен продукт (ПЕПП) (EIOPA-21/260 BG), издадени от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО).